Sodyum Hipoklorit 75KG

Açıklama

Sodyum Hipoklorit
Sodyum hipoklorit, ağartıcı ve dezenfekte edici olarak kullanılan, sulu çözeltisi halk arasında çamaşır suyu ya da hipo olarak bilinen kimyasal bir maddedir. Sodyum hipokloritin etkin klor oranı %15-16 aralığındadır. Etkili bir dezenfektandır. Çamaşır suyu imalatında, içme sularının klorlanmasında, havuz sularının dezenfeksiyonunda, arıtma sistemlerinde, işyerlerinin dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır.
Sodyum Hipoklorit sıvı/akışkan, yeşilimsi sarı renkli, sulu çözeltisinde güçlü klor kokulu bir kimyasaldır. Sulu çözeltisine sıvı/akışkan klor, çamaşır suyu, hipo, beyazlatıcı, javel suyu, temizlik maddesi denmektedir. Sulu çözeltisi su kıvamında ve yeşilimsi sarı renktedir. Kullanım anında dikkatli olunmalı ve uygun koruyucu ekipmanlar (Gözlük, eldiven, çizme) kullanılmalıdır. Kimyasal formülü NaClO’ dur.
Kullanım Alanları
Sodyum Hipoklorit içme sularında, su ve atık su arıtımında dezenfektan olarak kullanılan en yaygın su şartlandırma kimyasallardandır. Evlerde kullandığımız çamaşır suyu yapımında sodyum hipoklorit kullanılmaktadır. İçme suyu kullanma suyu ve atık suların arıtılmasında, Su şartlandırma kimyasalları içinde öncelikli olarak kullanılır. Küf önleme ve oluşan küflerin yok edilmesinde sodyum hipoklorit kullanılır.
Tekstil ve kağıt sektörlerin ağartıcı madde olarak kullanılmaktadır. Dezenfektan amaçlı olarak ahşap sektöründe ve gıda sektöründe, süt işleme tesislerinde, Galvanizleme ve elektro-rafineri işlemlerinde kullanılır.
Kullanımı Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar
Sıvı Sodyum Hipoklorit ile çalışılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Mesela elbiselere ve cilde bulaştırılmamaya özen göstermelidir. Saf haldeki sodyum hipoklorit elbiselerde bulaştığı alanlarda çok hızlı bir şekilde beyazlatma yapacağından dolayı elbiselerin rengini beyazlatır ve kullanılamaz hale getirebilir. Cilde temasında da aynı şekilde beyazlatma ve hafif tahriş ve çok yoğun çamaşır suyu kokusu kokusu kalır. Solunum yollarında rahatsızlığı bulunanlar (astım, koah vs) için kullanım sırasında daha dikkatli olmaları gerekir. Çünkü solunum yolları için, cilt için ve gözler için çok ciddi korozif madde özelliği taşımaktadır.
Sodyum Hipoklorit soluyan insanlar kendilerini yorgunluk hissedebilir, uyuklama görülebilir, baş ağrısı, veya baş dönmesi yapabilir, zaman zaman deri döküntüleri gibi şikayetler görülebilir. Solunması burun ve boğazda tahrişe sebep olabilir ve öksürüğe, solunum zorluğuna ve solunum yollarında şişliğe neden olarak tahriş eder.
Sodyum hipoklorit ile temas halinde yapılacaklar;
Eğer cilde temas söz konusuysa hemen bol su ile temas eden bölge yıkanmalıdır. Kesinlikle deri yoluyla emilmesine engel olunmalıdır.
Ciltte su toplanması ve yara ile birlikte ciddi cilt tahribatları gözlenebileceği unutulmamalıdır.
Temas halinde temas eden bölge bol su ile yıkanmalıdır.
Sodyum hipoklorit eğer göze temas ederse konjonktivit ve korneada kalıcı tahribat yapabilir.
Gözün yumuşak dokularında ciddi tahribata neden olur. Ciddi göz hasarlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.
Göze teması halinde bol akan su ilen az on dakika yıkanmalıdır ve doktora başvurulmalıdır.